Home / Economische historie / Nederlandse Economie in de Tweede Wereldoorlog

Nederlandse Economie in de Tweede Wereldoorlog 97

In de verhalen over de tweede oorlog in Nederland gaat het niet vaak over de eerste anderhalf jaar van de bezetting. In deze tijd ging het relatief goed met de Nederlandse economie door de orders van de Duitse Wehrmacht. Deze orders waren mede verantwoordelijk voor een bloeiende Nederlandse industrie, die dit nog wel kon gebruiken na de pijnlijke jaren 30.

In deze documentaire bekijkt men de economie van Nederland onder de Duitse bezetter. Want hoewel het goed leek te gaan in het begin kochten de Duitse soldaten veel goederen met nepgeld wat de Nederlandsche Bank moest innemen. Dit had als effect dat De Nederlandsche Bank geld moest bijdrukken.

In de laatste jaren van de oorlog had de bezetter een steeds negatievere invloed op onze economie. Door de inflatie, het onttrekken van werknemers en sluiten van fabrieken om (al dan niet onder dwang) in Duitsland te gaan werken had een vernietigend effect op de Nederlandse economie.

En ondanks de goede werking van het centrale distributiesysteem in de eerste jaren brak er in 1944 de Hongerwinter uit in het westen. Een documentaire met archiefbeelden, brieven en Nederlanders uit die tijd.

Taal: Nederlands

Infographic

Nederlandse Economie in de tweede wereldoorlog

Reacties zijn gesloten.