Home > Special: High Frequency Trading

Special: High Frequency Trading

Wat is Flitshandel?

High Frequency Trading (flitshandel) is de laatste jaren een controversieel onderwerp. High Frequency Trading (hierna HFT) is een methode om te kunnen speculeren op valuta en aandeelkoersen. Flitshandelaars kunnen in minder dan een milliseconden aandelen kopen en verkopen. Hiermee kan men speculeren op koerswijzigingen.

Vooral de laatste jaren is er meer aandacht gevestigd op High Frequency Trading. Hoewel het voortkomt uit de toenemende automatisering van het financiële landschap sinds eind jaren 80 is deze flitshandel sinds het einde van de laatste eeuw opgekomen.

Vanaf 2008/2009 heeft het steeds meer aandacht gekregen van media. Programma’s zoals Tegenlicht, CBS 60 minutes besteedde aandacht aan de ontwikkelingen en vermeende risico’s. Met het uitkomen van het boek ‘Flash Boys [intense_icon type=”external-link-sign” size=”1″ color=”#e00016″ /]‘ door Michael Lewis in 2014 is de aandacht verder toegenomen. Dit kwam mede omdat hij bij zijn boekpromotie het volgende riep: “The Market Is Rigged”.

High Frequency Trading – William Arnuk

Mocht bovenstaande uitleg nog niet duidelijk genoeg zijn volgt hier een eenvoudige uitleg. In deze video een korte uitleg van een Amerikaanse middelbare scholier waarin hij op een eenvoudige manier HFT uitlegt. En voor een iets diepgaandere uitleg kijkt u deze video.

Hoe werkt Flitshandel?

Dit gebeurt volledig automatisch door algoritmes die zo geprogrammeerd zijn om snel op een bepaalde manier te handelen. Hiermee is de snelheid waarmee informatie binnenkomt en verwerkt wordt steeds belangrijker geworden.

Hiermee speculeren ze niet zoals andere investeerders op dalende of toenemende omzetten van bedrijven of recessies. Een strategie is door middel van arbitrage proberen winst te maken. Als de algoritmen binnenkrijgen dat een aandeel op een beurs A 2 cent per aandeel goedkoper is dan op beurs B kan men aandelen razendsnel kopen op Beurs A. Deze verkopen ze vervolgens op Beurs B en zo kunnen ze in milliseconden duizenden aandelen kopen en verkopen en voor ieder aandeel twee cent opstrijken.

CBS: Wall Street the speedtraders

Steven Kroft van CBS geeft een uitleg, spreekt handelaren, tegenstanders en neemt een kijkje in een datacentrum.

Hoe ziet een halve seconde in High Frequency Trading eruit?

Hoe ziet een halve seconde flitshandel er nu uit? Een halve seconde van mei 2013 gevisualiseerd en vertraagd afgespeeld om een idee te geven van de omvang.

Wat zijn de voordelen van flitshandel?

Voorstanders van flitshandel hebben meestal de volgende argumenten voor flitshandel:

  1. High Frequency Trading maakt de markten meer liquide
  2. Door de decentralisatie van het aantal beurzen meer concurrentie en hoeveelheid gaan de transactiekosten voor iedereen omlaag.

Alex Frino (University of Sydney Finance Professor) had een positief rapport over de effecten van flitshandel. Frino geeft in een kort interview de resultaten van zijn onderzoek weer (meer liquide markten).

Wat zijn de nadelen van Flitshandel?

Een korte samenvatting van de kritiek van tegenstanders is:

  1. De snelheid zorgt voor toenemende oneerlijke concurrentie (de algoritmen kunnen niet enkel sneller en automatisch reageren maar hebben vaak de kortste en snelste glasvezelverbinding om milliseconden sneller te kunnen zijn. Daarnaast hebben diverse partijen een computer bij beurzen staan.)
  2. High Frequency Trading zorgt regelmatig voor volatiliteit op de beurs. Door fouten in algoritmes kunnen de computers opeens raar gaan doen. Het bekendste voorbeeld is de FlashCrash van 6 mei 2010. De documentaire kunt u hieronder kijken.
  3. In zijn laatste boek zegt Michael Lewis er bepaalde tactieken zijn om te ‘frontrunnen’ door flitshandelaren. Dit zou de markten manipuleren en iedereen belegger raken.

Money & Speed: Inside the Black Box

In bovenstaand stuk had ik het over de flashcrash op 6 mei 2010. In deze documentaire van de VPRO gaan ze met experts dieper in op deze crash en geven ze meer inzicht in HFT.

De tegenstanders van flitshandel zijn verbaal en visueel iets meer aanwezig in de video’s en documentaires. Deze willen door voorstaanders nog weleens afgedaan worden als conservatief en tegen innovatie. Dat de tegenstanders niet automatisch uit heel conservatieve hoek komen laat de onderstaande video wel zien:

Een grondlegger van ‘automated trading’ zegt dat het te ver is doorgeschoten

[intense_blockquote width=”30%”]’HFT is basicly evil’ – Charlie Munger[/intense_blockquote]Thomas Peterffy legt in een interview uit wat ‘automated trading’ was en waarom HFT volgens hem te ver is doorgeschoten en daarmee gevaarlijk wordt. Charlie Munger (rechterhand van Warren Buffet) zegt zelfs: ‘HFT is basicly evil’.

Wat vinden toezichthouders van flitshandel?

Toezichthouders lijken de laatste tijd steeds meer interesse te ontwikkelen voor flitshandel. Zo is er onlangs een onderzoek gestart door de FBI naar flitshandel. In Nederland begon AFM in 2012 al een onderzoek en zijn er diverse kamervragen gesteld.

In Europa zijn er in april 2014 een aantal strengere regels opgesteld. Mogelijke oplossingen of regels worden vaak gezocht in het iets vertragen van vrijgeven van orders en een transactietaks. Dit is in Italië al ingevoerd en er gingen stemmen op om dit in heel de EU te doen. Dit bleek lastig omdat niet alle landen dit zagen zitten en het in strijd zou zijn met de Europese en Nationale wetgeving.

Feiten over flitshandel

Volgens een speech van De Bank of England (PDF LINK!) is zo’n 30 a 40% van de aandelenorders in Europa door flitshandelaren. In Amerika zou dit meer dan 50 procent zijn.

Hoewel Amerika marktleider is zijn de Nederlandse flitshandelaren zoals Optiver en IMC ook belangrijke spelers in deze markt. Het is echter niet zo dat de markt maar blijft groeien, blijkt uit de volgende grafiek:

Bron: VOX

Bron: VOX

Een mooie toevoeging op onze special is deze infographic uit 2012 over de snelheid van HFT. Bij het knipperen van je oog kunnen er 5000 transacties zijn uitgevoerd. Indrukwekkend niet?

Nieuws over flitshandel

Een aantal opvallende of belangrijke nieuwsfeiten over High Frequency Trading (Bijgewerkt: april 2014):

Documentaires

Op EconomieDocu.nl hebben wij onder het kopje Beurs een subkop ‘High Frequency Trading’. Hier zijn al deze documentaires te zien. Behalve de eerder genoemde documentaires kan ik u aanraden om Tegenlicht – Wall Street Code zeker ook te kijken. De meest recente aflevering van Tegenlicht.

Andere documentaires

Hieronder staan 2 trailers van relatief nieuwe (de laatste is in de maak en wordt in 2014 verwacht) over High Frequency Trading.

Ghost Exchange
Een documentaire van tegenstanders van HFT die eerder in 2013 uitkwam en te koop is via iTunes.

Automated Futures
Documentaire die nog uit moet komen: “A documentary about Wall Street’s high-speed fiber optic cable that runs through America’s rust belt, from Chicago to New York City.”

Overig

Was alle tekst hierboven wel erg droog? In Amerika behandelen ze deze kost ook gewoon in the ‘Colbert Report’ en ‘The Daily Show’.

Yan Ohayon – The Impact of Algorithmic Trading

Yan Ohayon geeft in een TED-talk de impact aan van het handelen van algoritmes.

Share